VARUJAN POLAT KİMDİR ? ( POLAT A.Ş. )

Meslek Tarihimizde İZ BIRAKANLAR !….

Varujan Polat, 1933 yılında İstanbul’da doğdu. Pangaltı Lisesi ve Robert Koleji’nde eğitim aldıktan sonra, 1 sene İngiltere’de yaşadı.
1962 yılından itibaren saat sektöründe çalışmaya başladı.
1970 yılında, Yetvart A. Bozacıyan ile
Polat Zaman Aletleri Tic. ve San. A.Ş.’yi kurdu. 1973 yılında VENÜS Saatleri’nin distribütörlüğünü üstlendi. Aynı zamanda Karaköy’deki Yüksek Kaldırım’da bir atölyede duvar saatleri tasarlamaya ve üretmeye başladı. Ardından,
1978 yılında SATAŞ’ı kurarak, Türkiye’nin ilk pilli duvar saati makinelerini ve çalar masa saatlerini imal etmeye başladılar.
Polat’ın kendi tasarımlarının da üretildiği fabrika, aynı zamanda Kienzle markasının da duvar ve masa saatlerini üretti.
1980-1990 yılları arasında birçok saat fuarına katılan SATAŞ, birçok ödül almıştır. Orta Doğu’nun ilk saat fabrikası olarak günlük üretimini 5000 adete kadar ulaştıran SATAŞ, 1980’li yıllarda piyasanın tüm saat makine ihtiyacını karşılayabilen bir tesis haline geldi. Fabrikalar Caddesi, Florya’da bulunan fabrika, 1991 yılında piyasa ekonomisini sarsan Uzak Doğu rekabetine dayanamayarak kapandı.
1984 yılında Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisine geçmesiyle Polat A.Ş. olarak kol saati işine geri dönerek, Christian Dior ve Westar Saatleri’nin Türkiye temsilciliğini üstlendi. 1985 yılında ilk mağazasını Le Chic adıyla Nişantaşı’nda açtı.
2010 yılına dek Nişantaşı’nda Christian Dior isimli dükkanlarında perakende satışa devam etti. Favre-Leuba, Kolber, Hermle (masa, duvar ve büyükbaba saatleri), Enzo Varini, Saint-Honore gibi markaların saat ve aksesuarlarının Türkiye distribütörlüğünü yaptı.
Zuccolo saat kayışları, Christian Dior aksesuarları ve CELINE konfeksiyon ve aksesuarlarının da satışlarını üstlendi.
Polat A.Ş.’nin saat sektörünün en önemli bölümü olan satış sonrası servise de önem vererek, ofisinde yedek parça bulundurarak, bakım ve onarım da yapmıştır. 1990’lı yıllarda kurulan
Tüm Saatçiler Derneği’nin (TÜSAD) kurucularından olan Polat, uzun yıllar boyunca Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı ve TÜSAD dergisinin editörlüğünü üstlendi.
46 yıl boyunca saat sektörünün içinde olan Varujan Polat, 2016 yılında İstanbul’da vefat etti. Bugün Polat’ın kurmuş olduğu ofis, Polat Zaman Aletleri Tic. Ve San. A.Ş. olarak Sirkeci’deki ofisinde çalışmalarını sürdürmektedir.
SAATÇİLER ODASI – MAYIS 2021
İzinsiz kopyalanamaz

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dil Değiştir»