Tarihçe

İstanbul Saatçiler Esnaf Odası; 1957 yılında 507 sayılı yasaya göre ‘İstanbul Umum Saatçiler Derneği’ adı altında Mevlüt GÜÇ’ün başkanlığında kurulmuştur.Bu tarihten 1970 yılına kadar varlığını güç koşullarda sürdürmüştür.Bu tarihte Mehmet Ali ŞEKER başkanlığında yeni bir yönetim oluşturularak saatçilik için geniş bir çalışma alanı açılmıştır.
Bu dönemde saatçilik kursları düzenlenmiş ve Bağ-kur’un da yürürlüğe girmesiyle o zaman ki adıyla ‘İstanbul Umum Saatçiler Derneği’ Türkiye de saatçilik konusunda en büyük kuruluş haline geldi.
1980 den sonra saatçilik alanında eğitim ve bilgilendirmek için ‘Saatçinin Sesi’ dergisinin çıkartılması ve saatçilik kurultayları toplantıları ile saatçilik sektörünün altın çağı yaşaması sağlandı.Sonraki çalışmalarda Çıraklık Meslek Eğitimi Kanun kapsamında eğitim çalışmaları,ustalık,çıraklık belgeleri verildi.Türkiye de ilk olarak saatçilik eğitimi müfredat programına alınarak Fatih Çıraklık Eğitim Merkezinde eğitim verilmeye başlandı.Artık saatçilik usta-çırak ilişkisi yanında eğitim verilen meslekler konumuna getirilmiş oldu.Yine odanın çalışmaları sonucunda “Saat Satıcılığı” belge altına alınarak saat satıcılığı ustalık belgesi ile saat satışı yapılabildi.Belgesi olmayanların saat satmaları önlenmeye çalışıldı.Saatçiler Odası yayın konusunda çağın gereklerini yerine getirmek,sektörü bilgilendirmek amacıyla saatçinin sesi adı altında bilgilendirme dergileri ve son olarak “Saat Dünyası” dergisi ile bu dalda en üst seviyeye ulaşmıştır.
1992 yılında 507 sayılı kanunda yapılan değişiklikte meslek odası ismini almış,bundan sonra İstanbul saatçiler esnaf odası adıyla faaliyetlerine devam etmektedir ve 2007 yılında 50.yılımızı doldurmuş bulunmaktayız. Odamız İstanbul Bilumum Madeni Eşya Odaları Birliğinin ve Türkiye Madeni Eşya Sanatkarları Federasyonunun üyesidir.Üst kuruluşumuz olan odalar birliğinde aktif görevler alınmış bir dönem Birliğin başkanlığı Oda başkanı tarafından yürütülmüştür.Halen başkanımız Birlik Yönetim Kurulu Üyesidir.Üst kuruluşlarla ilişkilerimiz üst düzeydedir.Odamız çeşitli yerlerde ikamet ettikten sonra şu andaki yerini (Doğubank 614)mülkiyeti ile alarak burada faaliyetine devam etmektedir.2687 kayıtlı üyemiz mevcuttur.bunların 450 si 5362 sayılı teşkilat yasasına uygun faal üyedir