SEZAİ ÜNLÜ

Geride bıraktığımız 2017 yılı İsviçre saat sektörü için oldukça başarılı bir yıl oldu. 2016 yılında yaşanan sıkıntıları atlatan sektör, özellikle 2017’nin ikinci yarısında artan satışlarla yeniden yeni bir başarı hikayesi  yaratma yolunda. Bu ivmenin 2018’in ilk iki ayında da artarak devam ettiğini görüyoruz.

İsviçre saatçiliğinin önde gelen büyük grupları Swatch, Richemont ve LVMH ile Fransız firması Kering Grup açıkladıkları 2017 satış rakamları ile bir önceki yılın kayıplarını telafi etmiş görünüyor. İsviçre Saat Federasyonu’nun (FHS) açıkladığı ihracat raporlarında bu gerçeği bir kez daha görüyoruz. Özellikle Çin, Hong Kong ve Japonya’ya yapılan saat ihracatında rekor düzeyde artış var. Aynı başarıyı Amerika ve Avrupa pazarında göremiyoruz. Swatch Grup’ta Flik Flak, Swatch, Calvin Klein, Hamilton, Mido ve Tissot, 2017 yılının ikinci yarısında etkileyici büyüme oranı yakalayarak firmanın yüzünü güldürdü.

LVMH Grup’ta ise, saat ve mücevher bölümünde kaydedilen gelir %12 büyüme ile 3,805 milyon € olarak açıklandı. Gelirin büyümesi %10 iken, tekrarlanan operasyonlarla %12 artışa ulaşıldı.  Bulgari, Serpenti, B.Zero, Diva ve Octo  gibi ikonik tasarımları sayesinde pazar payını arttırdı. Bu büyüme özellikle Asya, Birleşmiş Milletler ve  Avrupa’da güçlendi. Valenza’da yeni imalathane  açılışı ve amiral gemisi mağazasını New York 5. caddede konumlandırması yılın en önemli olayları olarak yorumlandı. TAG Heuer ve Hublot da büyümeye önemli katkı sağladı.

Fransız firması Kering Grup Başkanı ve CEO’su François-Henri Pinault, grubun inanılmaz bir yıl geçirdiğini açıkladı. Kering Grup, oluşturmaya çalıştığı mücevher ve saat grubunda, özellikle Gucci, Boucheron, Girard-Perregaux ve Ulysse Nardin ile önemli başarılar elde ettiğini duyurdu.

Sektörümüze ve bizlere güç katan yazarlarımız Ahmet K. Aydın ve Cent Uğurdağ yazılarında saat pazarındaki gelişmeleri daha detaylı rakamlarla açıklıyorlar. İlgi ile okuyup herkesin kendine göre çıkarımlar yapacağını düşünüyorum. Emekleri için buradan kendilerine bir kez daha teşekkür ederiz.

Richemont Grup markalarının öncülüğünde bu yıl 28.’si düzenlenen SIHH (Salon İnternational de La Haute Horlogerie)’de saat sektörünün özellikle lüks saat ve mücevher alanında büyümeye odaklandıklarını gördük. Geçen yıl alınan önlemler büyük ölçüde işe yaramış ve tasarım alanında tüketiciye daha fazla dokunan ürünlere odaklanılmış. Bu konudaki haberlerimizi sayfalarımızda geniş bir şekilde okuyabilirsiniz. Eminim severek okuyacaksınız.

22 Mart 2018’de dünyanın en büyük saat ve mücevher fuarı Baselworld kapılarını ziyaretçilerine açacak. Saat Dünyası dergisi olarak biz yine fuarda olacağız. Şimdiden basın bültenleri ve yenilikler bilgisayarlarımıza düşmeye başladı. Yine sürprizler ve önemli yenilikler var. Bazı büyük grupların ve markaların yer almayacak olması her ne kadar kayıp olsa da Baselworld çok önemli bir organizasyon. Bu yıl ülkemizden Arıkan ve Essa Grup dışında Merkez Saat, Saat § Saat  ve Konsept Saat de Basel’de olacak. Tüm katılımcılarımızın başarılı bir fuar geçirmelerini temenni ediyorum.

İstanbul Saatçiler Esnaf Odası Olağan Genel Kurul’u Ocak ayında yapıldı. Sedat Güngörür yeniden başkan seçildi. Sedat Bey’i ve Yönetim Kurulu Üyeleri’ni tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

Biraz da dergimizden bahsedecek olursak, kapak ve iç tasarımda değişiklikler yaptık. Umarım beğeneceksiniz. Önümüzdeki aylarda digital ortamda da daha aktif çalışmalar planlıyoruz. Ülkemizin bulunduğu konjonktür, ekonomik ortam bizi daha tedbirli ve dikkatli olmaya zorluyor. Oysa yapacak daha çok iş ve çalışmalar var. Zaman içerisinde sizlere daha iyi yayınlar sunacağımızı şimdiden söyleyebilirim. İletişim çağında hepimiz daha dinamik ve yenilikçi olmak durumundayız.

Bir sonraki sayıda buluşmak dileğiyle, hoşça kalın, sağlıklı kalın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dil Değiştir»